Cum ajungeţi, cel mai convenabil, în Suedia

În mod cert, ca să vă cumpăraţi o maşină din Suedia, va trebui să cheltuiţi destui bani pe drumul până acolo, pe cazare, dar şi pe transportul local. Totuşi, cu puţină grijă, se pot face economii destul de substanţiale. Ţineţi, totuşi, cont de faptul că Suedia, ca şi celelalte ţări scandinave, e o ţară destul de scumpă, în special atunci când e vorba de servicii. Să le luăm pe rând:

Drumul din România până în Suedia îl puteţi face fie cu autocarul (ceea ce nu recomand, e extrem de obositor şi, odată ajunşi acolo, vă vor trebui cel puţin 24 de ore numai ca să vă reveniţi, fizic, vorbind), fie cu trenul, fie cu avionul.

Un drum cu autocarul (doar dus) costă între 110 şi 150 de euro, în funcţie de unde anume plecaţi din România, unde anume vreţi să ajungeţi în Suedia şi de compania de transport aleasă. O căutare pe google vă dă toate rezultatele în sensul acesta. În interiorul Suediei sunt, de asemenea, o mulţime de companii de autocare. Cele mai renumite sunt Säfflebussen sau Swebuss. Cu acestea două puteţi călători, practic, oriunde în treimea de sud a ţării (acolo unde locuieşte aproape 90% din populaţie).

Pentru tren, cea mai convenabilă opţiune ar fi cel direct dintre Bucureşti şi München. Apoi, mai departe, există un alt tren direct de la Munchen la Copenhaga. De la Copenhaga sunt o mulţime de alte trenuri (sau autocare) spre Malmö, Göteborg (se pronunţă „Iotebori”) sau Stockholm. Pentru detalii privind segmentele Bucureşti-München şi München-Copenhaga accesaţi cu încredere saitul Căilor Ferate Germane (www.db.de), are şi versiune în engleză sau franceză. Trenul e comod, mai ales dacă optaţi pentru vagon de dormit. Găsiţi detalii privind acets gen de călătorie (numai pe relaţia München-Copenhaga) şi pe saitul http://www.citynightline.ch Ca şi costuri, un bilet de tren, la vagon de dormit, de la Bucureşti la Copenhaga, cu schimbare la München, costă undeva în jur la 300 de euro. Trenul sau autocarul de la Copenhaga la Göteborg, Malmö sau Stockholm costă între 15 şi 100 de euro, depinde de destinaţie, mijloc de transport şi clasă.

Transportul aerian oferă o gamă şi mai largă de opţiuni. În plus, are avantajul rapidităţii incomparabile cu cea a trenului ori a autocarului. Dacă optaţi pentru companii aeriene ieftine, însă, trebuie să ştiţi că nicio astfel de companie nu efectuează zboruri regulate din România în Suedia. Din Ungaria, mai precis de la Budapesta, există o cursă Wizzair spre Göteborg şi spre Stockholm Skavsta (atenţie, acest aeroport e departe de Stockholm şi, ca să ajungeţi de la aeroport în oraş s-ar putea să coste cam cât biletul de avion). Tot de la Budapesta, operatorul low cost Norwegian Air Shuttle (www.norwegian.no) operează curse regulate pe aeroportul din Stockholm Arlanda şi spre două oraşe din nordul ţării, Umeå şi Luleå. Mai sunt şi alte companii low-cost care operează din Budapesta spre Suedia. „Scormoniţi” puţin internetul, la adresa http://www.lowcostairlines.org şi veţi găsi multe alte posibilităţi de a ajunge în Suedia, cu bani puţini.

Companii aeriene „normale” sunt mai multe care oferă zboruri în Suedia. Scandinavian Air System (SAS) oferă curse regulate Bucureşti-Copenhaga, iar din Copenhaga, practic, SAS vă poate duce cam oriunde în Nord.  Deşi e o companie, în general, scumpă, SAS oferă şi servicii pe măsură, iar ca punctualitate şi seriozitate, ar fi o obrăznicie să comparăm SAS cu Wizzair. În plus, dacă rezervaţi biletele din timp şi mai aveţi şi şansa să găsiţi vreo campanie de reduceri, SAS chiar e o soluţie. Încercaţi la http://www.flysas.com

Un bun motor de căutare (care oferă şi posibilitatea de a plăti biletele online, cu cardul) găsiţi pe pagina unui operator aerian scandinav, Wideroe, la adresa http://www.wideroe.no Puteţi găsi acolo zboruri efectuate de companii aeriene tradiţionale (fără low cost), cu legătură, de oriunde din România pe oricare din cele 64 de aeroporturi din Suedia.

Orientativ, dacă optaţi pentru low cost, aveţi şansa să cumpăraţi un bilet de avion dus, din Budapesta la Göteborg sau la Stockholm pentru mai puţin de 70 de euro (Wizzair sau Norwegian Air Shuttle) sau pentru circa 120-150 de euro (SAS, cu plecare din Bucureşti).

O altă modalitate de a ajunge în Suedia ar fi să combinaţi trenul cu avionul. De exemplu, tren până la Budapesta sau Viena (există câte un tren direct, de noapte, de la Bucureşti în ambele direcţii), iar de acolo sunt o mulţime de curse aeriene spre Suedia. Şi companii low-cost, de tipul Wizzair, Germanwings etc, şi tradiţionale, cum ar fi Malev, Austrian Airlines, SAS etc. Dacă rezervaţi şi plătiţi din timp biletul de avion, s-ar putea să constataţi că Malev sau SAS sunt la acelaşi preţ sau mai ieftine decât Wizzair ori Germanwings. Atenţie, însă, la faptul că, dacă luaţi biletele cele mai ieftine de la companii aaeriene tradiţionale, acestea, de regulă, nu puteţi schimba numele pasagerului/pasagerilor, data zborului etc, iar dacă nu mergeţi, pierdeţi banii daţi pe bilet/bilete.

Reclame

3 răspunsuri

  1. super informatii. multumim.

  2. Maine plec in Suedia sa verific ce-ati spus.

    • ia-ma si pe mine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: