Câteva motive pentru a cumpăra maşină din Suedia şi nu din altă ţară

Revin cu precizarea că acest sait se adresează exclusiv celor care vor să îşi cumpere un Volvo sau un Saab. Ca atare, doar acestora îmi permit să le adresez îndemnul de a cumpăra din Suedia. Cei care îşi doresc Citroen sau Volkswagen, probabil că e mai bine s-o facă în Franţa ori în Germania.

Primul argument, în sprijinul ideii din titlu, e acela că în Suedia găsiţi, cu siguranţă, cele mai bine întreţinute Volvo sau Saab. E logic să fie aşa: cine se pricepe mai bine să întreţină şi să repare corect nişte maşini decât înşişi aceia care le produc de zeci de ani? Niciodată un mecanic auto francez, italian sau neamţ nu va şti să diagnosticheze corect o defecţiune şi să o remedieze corespunzător, aşa cum ştie un mecanic suedez, atunci când e vorba de un  Volvo sau de un Saab.

Alt argument: din 1990 încoace, Germania, ţara la care au apelat 90% dintre românii care şi-au cumpărat maşini rulate, a devenit un El Dorado pentru toţi est-europenii care vor aşa ceva. Prin urmare, în Germania au dat buluc cohorte de români, dar şi polonezi, unguri, cehi, slovaci, bulgari etc. Iar cum acolo funcţionează foarte bine legile economiei de piaţă (în speţă, cea a cererii şi a ofertei), e logic că preţurile maşinilor rulate au crescut, dată fiind cererea în creştere continuă. Azi, un Volvo sau un Saab pot fi cumpărate, de regulă, mai ieftin din Suedia decât din Germania. Mai ales şi graţie faptului că, pe şoselele suedeze, cam jumătate din maşinile pe care le vezi rulând sunt de producţie autohtonă. Deci, oferta mare, corelată cu cererea relativ redusă, toate au condus şi conduc la  preţuri mai mici.

În afară de acestea, Suedia, fiind mai departe de restul continentului, a fost oarecum mai la adăpost de valul de imigranţi arabi, turci şi africani, de care azi Vestul Europei e plin. Sunt foarte puţini arabi, turci, africani ori est-europeni patroni de firme care vând maşini rulate, în Suedia. În schimb, Germania e plină de ei. Iar între a cumpăra o maşină de la unul pe nume Ahmed şi a face acelaşi lucru de la unul pe care îl cheamă Johansson, sfătuiesc pe oricine să o facă de la al doilea. Asta pentru că suedezii, ca mai toţi nordicii, în general, sunt oameni extrem de corecţi. Afaceriştii arabi, turci, maghrebieni etc, în special cei din Germania, sunt renumiţi pentru faptul că modifică kilometrajele maşinilor pe care le vând, ascund anumite defecte capitale (de exemplu, faptul că motorul consumă ulei), cosmetizează rugina etc. Un suedez nu face aşa ceva aproape niciodată. Dacă suedezul îţi vinde o maşină despre care spune că are 287.000 km la bord, poţi fi sigur că exact atâţia are. În Suedia, modificarea kilometrajului unei maşini reprezintă infracţiune. În plus, consultând instituţia suedeză asimilată Registrului Auto de la noi (Svenska Bilprovning AB), puteţi afla, printre altele: câţi proprietari anteriori a mai avut maşina, ce rulaj real are, cu ce rezultate s-au soldat inspecţiile tehnice periodice de când a fost maşina nouă şi până în momentul respectiv etc. Ba chiar puteţi primi copii ale protocoalelor de inspecţie tehnică periodică, de când a fost maşina nouă, din care reies toate defecţiunile constatate la automobil de-a lungul timpului. Pe scurt spus, aveţi posibilitatea de a şti exact ce cumpăraţi. Sunt lucruri importante, bine de ştiut, dar pe care, în Germania spre exemplu, e puţin probabil să le puteţi afla vreodată despre maşina pe care doriţi să o cumpăraţi.

Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care consider că aveţi mai multă siguranţă cumpărând o maşină din Suedia, decât din altă ţară vest-europeană. Mai sunt şi altele, însă, probabil, o să revin pe această temă şi cu alte informaţii.

Reclame

9 răspunsuri

 1. Da-mi voie sa te contrazic:cunosc cel putin 3 cazuri in care vanzatorii au fost suedezi de la mama lor si cu toate astea au inselat cumparatorii. E discutabila seriozitatea lor.

  • Nu mă contraziceţi deloc. Scrisesem că suedezii sunt, „în general”, oameni corecţi. În particular, însă, sunt de acord cu dv, că are şi pădurea lor uscăturile ei. Dv ştiţi de astfel de exemple. Ştiu şi eu de unul sau două. Naţie 100% cinstită nu există nicăieri în lume.
   Ideea e că uscături, în Suedia, sunt categoric mai puţine decât prin locurile comune de unde, în general, ne luăm, noi românii, maşinile.

 2. la noi sunt posibilitati de a achizitiona un saab adus recent si necosmetizat??????!!!!intrb,deoarece am de gind sa cumpar unul. multumesc,pentru orice sfat (m-am gindit la saab 9 3 diesel de la 2004 in sus) multumesc)

  • Nu cunosc ce astfel de posbilităţi există la noi în ţară. Probabil că există, dar nu le ştiu eu. Ce ştiu, însă, e că există astfel de posibilităţi, de a vă aduce un Saab pe măsura aşteptărilor şi dorinţelor dv, din ţara lui de baştină. V-aş ruga să citiţi textele de la rubrica „Sfaturi de achiziţie”, de pe acest sait.
   De altfel, special pentru dv, o să postez pe sait, în următoarele 48 de ore (maximum), câteva anunţuri de maşini Saab 9-3, având specificaţiile pe care le doriţi.

 3. ma intereseaza un volvo s80 pe benzina din 2005(an de fabrica )sau poate si mai recent la un pret convenabil .
  si bineinteles o modalitate de contact

 4. sau un v50 din acelasi an pe benzina

 5. Da… Sa stiti… suedezii sunt cinstiti, dar chestia cu kilometraju dat inapoi, sa stiti ca am auzit ca nu se fac, desi eram langa cineva cand vorbea de asta ca ar vrea sa ii dea inapoi… desi …iar „desi” acela era un roman stabilit in Suedia. In principiu… asigurati-va ca nu e roman cel de la care cumparati masina:D Sfatul meu:)

 6. Salut .
  Foarte interesant acest sait .
  Ma poti ajuta si pe mine daca nu deranjez : ?
  Caut un volvo s70 cat mai putin rulat sau chiar deloc .
  Nu conteaza ; motorina sau benzina .
  Motorizarea sa fie peste 2000 cc.
  Multumesc !

 7. In Suedia este o clima racoroasa si din acest motiv este mai putina sare in aer si prin urmare coroziunea masinilor este mai mica la malul marii decat in Cehia, de exemplu. Carcotasii vor spune ca Cehia nu are mare. Asta nu conteaza. Are sare in aer de la nemti, ca sunt vecini si vanturile circula. Asta este unul din motivele pentru care ar trebui sa ne cumparam masini din Suedia. Alt motiv il constituie drumuile suedezilor, care sunt lungi si masinile mergand mai mult fara oprire nu se obosesc motoarele. Alt motiv este mana de lucru suedeza. Una este sa-ti faca masina un francez (care mai bea un paharel, mai sterpeleste un surub, mai uita sa puna o piulita) si alta e sa-ti fabrice masina un suedez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: